... čas ukáže ...

Z horských kázání J.T. 2010 (část II.)

23. 1. 2010 18:18

Pondělí 1. týdne. (1 Sam, 1, 1-8; Mk 1, 14-20)

Řekl jim: pojďte za mnou.

Během mezidobí čteme na pokračování knihu Samuelovu. Zítra zase uslyšíme další kus příběhu. Je to krásná kniha, čte se asi pět týdnů, tak si ji běžte co nejčastěji poslechnout. Někdy se o ní říká, že je to nejmodernější kniha Starého Zákona. Dnes z ní zazněl jen krátký příběh o obyčejné lidské rivalitě.

V evangeliu jsme slyšeli příběh o povolání učedníků a to příběh hodně zvláštní. Ježíš říká prostě: pojďte za mnou. Jednou, ne šestkrát, jak jsme zvyklí něco nabízet my. Jednou jsem to zažil v Holandsku. Řekli nám: chcete kafe? My: ani ne. Tak kafe odnesli a my prostě zírali.

Tak to bylo pětkrát po sobě a napošesté už jsme řekli: ano, ano!!

Bůh se nás neptá dvacetkrát za den. Ale máme mockrát za den šanci ho vidět. Nevím, jak jste to vnímali vy, ale já to v té mlze, když nebylo vidět na pět metrů, vnímal silně. Kolikrát mě dnes Pán odstrčil od okraje sjezdovky, kde o metr dál čekal les a pád! Když si stěžujeme, že nemáme šanci ho vidět, není to tak. Každý den se nám ukáže. Můžem si ho všimnout dnes, zítra, za dvacet let.

On má na nás času dost. Jsme to my ho, kteří ho zas až tolik nemáme. Tak ho nepromarněme zbytečnostmi.

Byl jeden muž z Ramatajim-sófímu, z Efrajimského pohoří; jmenoval se Elkána.Byl to Efratejec, syn Jeróchama, syna Elíhúa, syna Tochúa, syna Súfova. Měl dvě ženy: jedna se jmenovala Chana a druhá Penina. Penina měla děti, Chana děti neměla.Ten muž putoval rok co rok ze svého města, aby se klaněl Hospodinu zástupů a obětovalmuv Šílu. Tam byli Hospodinovými kněžími dva synové Élího, Chofní a Pinchas. Když nastal den, kdy Elkána obětoval, dával své ženě Penině i všem jejím synům a dcerám dílyz oběti;Chaně pak dával dvojnásobný díl, protože Chanu miloval; Hospodin však uzavřel její lůno.Její protivnice ji ustavičně urážela, že Hospodin uzavřel její lůno, jen aby ji dráždila.Tak tomu bývalo každého roku. Pokaždé, když putovala do Hospodinova domu, tak ji urážela, že Chana pro pláč ani nejedla. Její muž Elkána ji uklidňoval: „Chano, proč pláčeš? Proč nejíš? Proč jsi tak ztrápená? Což já pro tebe neznamenám víc než deset synů?“

Zobrazeno 931×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio