... čas ukáže ...

Z horských kázání J.T. 2010 (část III.)

23. 1. 2010 18:42

Úterý 1. týdne (1 Sam 1, 9-20; Mk 1, 21b-28)

Chana se modlila tak usilovně, že ji Élí považoval za opilou.

V pokračování příběhu ze Starého zákona čteme o vroucí modlitbě Chany. Doslova před Hospodinem vylévala své srdce. Kněz Élí dával pozor na její ústa, ale nepoznal, že se modlí. Naopak, přišla mu opilá. Asi tak, jako když dnes o modlícím se člověku řekneme, že je divnej. Zdali jí Élí opravdu uvěřil, že se modlí a poslal ji pryč se svým požehnáním, nebo se jí prostě chtěl rychle zbavit, z textu nepoznáme. Není to důležité. Důležité je to, že její modlitba, při které se odevzdala Bohu zcela do rukou, byla vyslyšena.

V Evangeliu dnes Ježíš ohromuje svou mocí, když vyhání zlého Ducha. Všichni se ptají, co je to za nové učení. Když se začteme v Markově evangeliu dále, poté, co Ježíš vykoná mnoho zázraků a dokonce vzkřísí mrtvou dceru představeného synagogy, jde do svého rodného města. A když začne mluvit, všichni se ptají: Odkud to má? Není to syn tesaře? A pohoršovali se nad ním. A píše se: Nemohl tam vykonat žádný zázrak.

Existuje mnoho vysvětlení, proč se v našem životě nedějí zázraky a Bůh neslyší naše modlitby. Některá lepší, některá horší, některá úplně zcestná. Odpověď vám nedám, ale namísto toho vám položím otázku:

Co bychom dělali, kdyby nám Kristus dal všechno, oč ho prosíme?

Ve svém životě každý po něčem toužíme. To, po čem toužíme, ale málokdy dáváme najevo, někdy se za to i stydíme. Ještě něco trochu jiného bychom chtěli doopravdy. A někdy se modlíme raději za něco ještě úplně jiného, co si myslíme, že bychom měli chtít, ale ve skutečnosti nás to moc netankuje.

Jak by to vypadalo, kdyby nám Kristus vyplnil každou touhu?

Modlitba Chany i mnoho jiných příkladů nás učí, že to, o co prosíme z celého srdce, Bůh vyplní, pokud si o to dokážeme říct. Troufám si tvrdit, že je to tak. Bůh nám nevnucuje svoje dary a působí v našem životě přesně do té míry, do jaké uvidí v našem srdci pravé touhy.

Všichni byli tak ohromeni, že se začali ptát jeden druhého: „Co to má znamenat? Co je to za nové učení? Rozkazuje mocně i nečistým duchům a poslouchají ho!“ A zpráva o něm se ihned roznesla po celém galilejském kraji.

Zobrazeno 998×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio