... čas ukáže ...

Z horských kázání J.T. 2010 (část IV.)

23. 1. 2010 19:13

Středa 1. týdne (1. Sam 3, 1-10.19-20; Mk 1, 29-39)

Samueli, samueli!

Na dnešní evangelium se vztahuje starý vtip, který říká, že Petr zapřel Pána Ježíše, protože mu uzdravil tchyni. Jinak k němu dnes nemám mnoho co říci. Mluví o neúnavné Ježíšově práci pro druhé, která nepotřebuje vysvětlení - za tím více potřebuje následování. Podívejme se tedy dnes do knihy Samuelovy.

Chana splnila slib a své dítě zasvětila Bohu. Samuel vyrůstal u kněze Élího a, jak jsme mohli číst, v těch dnech byl prorocký dar vzácný.

Před dvěma dny jsme mluvili o tom, jak se nám Bůh ukazuje. Že to obvykle zkusí jednou, neptá se nás třicetkrát, než nám to dojde. Jako by mi dnes Písmo protiřečilo, neboť Samuela ve dnešním čtení volá celkem třikrát. Když se budete (celkem po právu) ptát, proč jeho třikrát (a nás jen jednou), odpověď je ukryta přímo ve čtení.

Samuel ještě Hospodina neznal a Hospodinovo slovo mu ještě nebylo zjeveno.

Než budu vysvětlovat dál, všimněte si také, že Hospodin volá Samuela jménem. Hospodin volá vždy konkrétního člověka.

Lidé to dělají jinak, říkáme: Je potřeba, aby se udělalo to a to. A čekáme, až se toho někdo ujme. Obvykle do chvíle, než nám dojde trpělivost, uděláme to sami a pak žehráme, že to nikdo neudělal a na všechny lenochy kolem nás.

Hospodin nevolá - udělejte to někdo. Nevolá - je potřeba manažera, uklízečku, kuchaře... Volá mě i vás a má pro nás zcela konkrétní zprávu, úkol, ale někdy i povzbuzení nebo vlídné slovo.

A v případě, kdy pro nás má úkol, nevolá jednou, ale vícekrát. I my totiž obvykle potřebujeme někoho (velmi často je to více lidí než jeden), kdo nám ukáže, jak to myslí.

Občas si toužebně přejeme, aby to nebylo zapotřebí. Aby k nám Bůh mluvil přímo, abychom ho slyšeli tak jasně, jako Samuel.

Víme, co vlastně chceme?

Vzpomeňme na Pannu Marii, kteréhokoli z proroků - především Jana Křtitele - apoštoly nebo světce, kterým se Bůh zjevil přímo. A položte si upřímnou otázku, zda byste s nimi měnili jejich osud.

I řekl Élí Samuelovi: „Jdi si lehnout; jestliže tě zavolá, řekneš: Mluv, Hospodine, tvůj služebník slyší.“ Samuel si tedy šel lehnout na své místo. A Hospodin přišel, stanul a zavolal jako předtím: „Samueli, Samueli!“ Samuel odpověděl: „Mluv, tvůj služebník slyší.“

Zobrazeno 1077×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio